Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Wegen en bruggen

Beleid

Vanwege de grote raakvlakken tussen riolering, groen en onderhoud wegen worden projecten integraal aangepakt waarbij we ook kijken naar ambities op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, hittestress, energietransitie, gasloos maken en biodiversiteit.

Op basis van de geactualiseerd beheerdata hebben wij een nieuw integraal beleidsplan openbare ruimte (IBOR) opgesteld inclusief consequenties die samenhangen met complexe opgaven als bijvoorbeeld klimaatadaptatie. Tegelijkertijd zijn de beheerplannen voor wegen en civiele kunstwerken uitgewerkt. De komende jaren voeren we deze plannen uit.

Beleidskaders

  • Integraal beleidsplan openbare ruimte (2022)
  • Beheerplan wegen en kunstwerken (2022)
  • Beheerplan straatmeubilair (2022)

Kwaliteitsnormen

Openbare wegen en civiele kunstwerken zijn een onderdeel van de openbare ruimte. In het IBOR hebben wij het gewenste technische onderhoudsniveau van de openbare ruimte vastgesteld en geven wij inzicht in de noodzakelijke omvang van de onderhoudsbudgetten. In de beheerplannen gaan wij specifiek in op de onderdelen van de openbare ruimte, zoals wegen en civiele kunstwerken. Daarbij houden we rekening met het vastgestelde onderhoudsniveau, geplande renovaties en de areaalvergrotingen van de afgelopen en toekomstige jaren.

Onderhoud

Het klein onderhoud van de wegen en civiele kunstwerken wordt in eigen beheer uitgevoerd. Ook is een deel van het onderhoud uitbesteed aan derden. Voor de uitvoering van het onderhoud zijn bestekken gemaakt.

In 2022 en 2023 hebben wij het midden- en groot onderhoud voor straatwerk, asfalt en bebording aanbesteed. In deze aanbestedingen zijn ook duurzaamheidscriteria opgenomen.  
Grootschalig onderhoud pakken we zoveel mogelijk integraal op om zo een efficiëntieslag te maken.

Eind 2023 hebben we een grootschalige weginspectie uitgevoerd van o.a.  asfalt, elementenverharding en markeringen die om de 2 jaar wordt gehouden. In 2024 hebben we de urgente tekortkomingen aangepakt. Deze aanpak loopt door tot en met 2025.

In 2024 hebben we grootschalig onderhoud uitgevoerd aan diverse fiets-/voetgangerstunnels en autowegviaducten. De fiets-/voetgangerstunnel Babberichseweg in Zevenaar heeft bijzondere aandacht gekregen van de gemeente en Pro Rail. De bouwer van de tunnel heeft inmiddels erkend dat er waarschijnlijk uitvoeringstechnisch fouten zijn gemaakt. Verder onderzoek vindt in 2025 door de bouwer zelf plaats. In verband met wateroverlast en lekkages en hierdoor ontstane gladheid. In 2024 heeft Pro Rail op aandringen van de gemeente onderzoek uitgevoerd en zijn er tijdelijke noodmaatregelen getroffen.

Ontwikkelingen

In de planning en uitvoering van revitaliseringsprojecten openbare ruimte (waaronder wegen) houden wij rekening met nieuwe ontwikkelingen zoals de komende energietransitie. Dit betekent dat wij in elk (revitaliserings)plan voorwaarden scheppen om de energietransitie in de toekomst mogelijk te maken, zoals het aanleggen van een warmtenet in de kern Zevenaar en een elektranet in de hele gemeente Zevenaar.

De grote revitaliseringsprojecten worden voorbereid via een projectmatige aanpak binnen een projectteam. In 2024 zijn wij gestart met de voorbereiding en uitvoering van de revitalisering van:
- Lobith/Tolkamer;
- Deelgebied Pannerden
- Schrijvershoek
- Bloemenkamp.
De uitvoering vindt gefaseerd plaats. In 2024 is Tolkamer gerevitaliseerd. Verder is ook de herinrichting van het centrum van Lobith gerealiseerd. Begin 2025 starten we met de wijk Bloemenkamp en daarop volgend Lobith Noord (1e fase).

In 2024 is een start gemaakt met de buurtrealisatieplannen om het netwerk van de energieleverancier in de dorpen en wijken te verzwaren. Dit zijn zeer ingrijpende plannen voor de beeldkwaliteit van de fysieke leefomgeving. Gemiddeld 1 op de 3 straten wordt voorzien van nieuwe stroom- en waterleidingen.  Deze werkzaamheden vergen dan ook de nodige gemeentelijke betrokkenheid en ambtelijke capaciteit. De gemeentelijke inzet richt zich op het toetsen van plannen vanuit het oogpunt van behoud van een goede kwaliteit van de openbare ruimte, het omgevingsmanagement met name een goed interne en externe communicatie en afstemming met gemeentelijke grootschalige revitalisering- of andere ruimtelijke plannen. In 2024 zijn de locaties voor de extra trafo's voor Babberich en een gedeelte van Pannerden goedgekeurd. De uitvoering in deze dorpen is gepland in 2025 en 2026.

Financiën

Onderdeel (bedragen x €  1.000)

begroot
2024

realisatie 2024

Verschil

Doorbelastingen

1.021

1.041

-20

Dotatie voorziening

2.229

2.245

-15

Leveringen diensten en goederen

250

268

-17

Overige lasten

312

285

27

Totaal

3.813

3.838

-25

Er is een nadeel behaald op wegen en bruggen van € 25.000. De oorzaak zit deels in hogere doorbelastingen een hogere dotatie aan de voorziening en meer leveringen diensten derden en goederen.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2025 15:46:35 met de export van 06/12/2025 15:35:36