Algemeen

Hoofdlijnen

Bestuurlijke hoofdlijnen

Met de jaarrekening 2024 leggen we verantwoording af over de activiteiten en resultaten van het jaar 2024. Dit jaar stond in het teken van grote uitdagingen en belangrijke ontwikkelingen.

Gemeenten in Nederland kampen met toenemende schaarste, zowel financieel als materieel. Financiële middelen voor gemeentelijke taken blijven beperkt, ondanks het schrappen van de opschalingskorting, en structurele oplossingen voor de zogeheten ravijnjaren ontbreken nog steeds. Deze situatie wordt verergerd door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, die leiden tot schaarste aan bouwmaterialen, stikstofruimte, woningbouwlocaties en opvangplekken. Ook de krapte op de arbeidsmarkt vormt een blijvend probleem.

Het nieuwe kabinet-Schoof I speelt een cruciale rol bij het aanpakken van deze uitdagingen, waaronder stikstofproblematiek, asielbeleid, energietransitie, de Hervormingsagenda Jeugd en de wooncrisis.

Als organisatie blijven we werken aan interne verbeteringen en houden wij ons aan de doelstellingen uit het coalitieakkoord, ondanks de onzekerheden en risico’s die de financiële positie van onze gemeente kunnen beïnvloeden.

De oorlog in Oekraïne ging in 2024 onverminderd door, als gemeente bieden wij daarom nog steeds structurele opvang aan Oekraïners die hebben moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. Afgelopen jaar hebben wij op 4 gemeentelijke locaties in de opvang voorzien en zijn er 2 panden aangeschaft om te voorzien in de huisvesting van Oekraïners. Daarnaast was ook in 2024 de reguliere opvang van asielzoekers en statushouders landelijk onderwerp van maatschappelijke discussie.

In 2024 is de Spreidingswet in werking getreden en hoewel het nieuwe kabinet voornemens was om deze weer in te trekken wordt deze in samenhang gezien met de asielcrisiswet en de aanpassingen in de Vreemdelingenwet. Omdat daar in 2024 niets in is gewijzigd was de opgave voor ons als gemeente nog steeds onverminderd hoog. Afgelopen jaar hebben wij daarom besloten om de opvang voor de zogenoemde nareizigers uit te breiden zodat we vrijwel volledig aan onze taakstelling voldoen. De huisvesting van statushouders is complexer als gevolg van het gebrek aan sociale huurwoningen. Ook hier is een belangrijke rol voor de gemeente weggelegd. Hieraan hebben we zo goed als mogelijk invulling gegeven.

Eind 2024 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een definitieve uitspraak over de doortrekking van de A15 en de verbreding van de A12. Deze positieve uitspraak heeft belangrijke gevolgen voor de mobiliteit in de regio. Maar ook voor de ontwikkelingen van 7Poort II, de Fashion Outlet en de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in de gemeente Zevenaar.

De wooncrisis was ook afgelopen jaar een grote uitdaging voor ons als gemeente. Het afgelopen jaar heeft het kabinet besloten om sneller te komen tot de beoogde 100.000 woningen per jaar door intensiever te gaan samenwerken met gemeenten, bedrijven en woningcorporaties. Als gemeente hebben we afgelopen jaar diverse stappen gezet om te voldoen aan de jaarlijkse bouwstroom rekening houdend met de behoefte, onder meer door het vaststellen van een integrale Woonzorgvisie, het herijken van de prestatieafspraken met onze drie grootste woningbouwcorporaties en het opstellen van beleid voor het beter benutten van onze huidige woningvoorraad. Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden, in dat kader is afgelopen jaar middels een participatietraject met inwoners en bedrijven gewerkt aan de concept Omgevingsvisie Zevenaar 2040.

Bij deze jaarrekening vindt u wederom een rechtmatigheidsverantwoording. Het college legt hiermee zelf verantwoording af over hoe er is gehandeld op het gebied van financiële rechtmatigheid over het jaar 2024. Dit ter verdere verbetering van de interne beheersing.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2025 15:46:35 met de export van 06/12/2025 15:35:36