Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Gebouwen

Beleid

In de raadsvergadering van 16 december 2020 heeft u het integraal accommodatieplan (IAP) vastgesteld. De ambitie van de gemeente Zevenaar is te komen tot een doelmatigere, duurzamere en toekomst bestendigere gemeentelijke vastgoedportefeuille, die past bij de wettelijke taken van de gemeente en bijdraagt aan de maatschappelijke doelstellingen van de gemeente. Het IAP geeft concrete invulling aan deze ambitie door het vertalen van deze ambitie in te behalen doelstellingen en het formuleren van een stappenplan om deze doelstellingen te bereiken. Het IAP bevat ook een routekaart voor de verduurzaming van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed. Dit jaar (2025) vindt er een update plaats van het integraal accommodatieplan.

Beleidskaders

  • Nota vastgoedbeleid (2017)
  • Integraal accommodatieplan (2020)

Kwaliteitsnormen

Het vaststellen van het onderhoudsniveau van de gemeentelijke panden is gebaseerd op de NEN 2767 methodiek, waarbij niveau 3 als aanvaardbaar wordt beschouwd (redelijke conditie). Hier kan in specifieke gevallen van afgeweken worden. Voor publieke functies kan conditie 2 aangehouden zijn.
Onderhoudsniveau 3 houdt in dat het verouderingsproces over de gehele linie duidelijk op gang is gekomen. Functionele gebreken en gebreken die tot veiligheidsrisico's leiden worden direct verholpen.

In het geval dat panden tijdelijk onderdeel uitmaken van de vastgoedportefeuille en/of op termijn afgestoten of gesloopt worden, kan worden afgeweken van de onderhoudsnormering. Uitgangspunt in deze situatie zal zijn dat er zo min mogelijk onderhoud wordt uitgevoerd. De onderhoudsactiviteiten zijn gericht op het wind- en waterdicht houden van het object, op veiligheid en tijdelijke verhuurbaarheid.

Onderhoud

De actuele staat van onderhoud is conform het uitgangspunt conditieniveau 3 “redelijk”. Conform dit niveau is in de afgelopen jaren onderhoud uitgevoerd.
Van de gebouwen die naar verwachting binnen afzienbare periode (< 5 jaar) gesloopt of herbestemd worden, wordt zo min mogelijk onderhoud uitgevoerd.

Ontwikkelingen

Op basis van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en het IAP zijn in 2023 diverse activiteiten uitgevoerd om voor de komende jaren het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed doelmatig en duurzaam te onderhouden en te verbeteren. Dit wordt zo effectief mogelijk aangepakt door het integraal plan voor de grote vastgoedacties (renoveren, afstoten, nieuw bouwen) te combineren met het MJOP. Voor de verduurzaming van het vastgoed hebben we begin 2024 DUMAVA subsidie toegekend gekregen voor de locaties Turmac Cultuurfabriek (isolatie dak) en het Musiater (isolatie buitenschil en verduurzaming verwarmingsinstallaties). Momenteel zijn we bezig met beide aanbestedingen, de werken worden naar verwachting medio tot eind 2025 uitgevoerd.

Daarnaast hebben een aantal acties plaatsgevonden met betrekking tot de bezuinigingsopgave van zes vastgoedobjecten. De locaties aan de Bizetstraat, Steenhuizen en Da Costastraat (allen in Zevenaar) zijn inmiddels gesloopt. De locatie aan de Nieuwe Komstraat in Lobith wordt ook zeer binnenkort gesloopt. De locatie van de Bizetstraat wordt met groen ingericht, de overige locaties worden gebruikt als woningbouwlocaties. Markt 8 in Lobith wordt herontwikkeld tot woningen. De boerderij aan de Reisenakker wordt als onderdeel van de te openen GREX opgenomen. De laatste locatie, twee geschakelde woningen aan de Engeveldweg, moeten nog verkocht worden.

Overige ontwikkelingen: inmiddels zijn er twee objecten in gemeentelijk eigendom ten behoeve van de opvang van OekraÏners. Dit betreffen Huize Mathena en de pastorie in Angerlo. Voor beide locaties zijn de verbouwingswerkzaamheden nagenoeg afgerond en kunnen bijna in gebruik genomen worden.

Financiën

Onderdeel (bedragen x €  1.000)

begroot
2024

realisatie 2024

Verschil

Belastingen

230

231

-1

Doorbelastingen

53

8

45

Dotatie voorziening

839

839

0

Huisvestingslasten

1.156

1.418

-262

Leveringen diensten en goederen

308

266

42

Onderhoud gebouwen

346

446

-100

Overige lasten

0

0

0

Totaal

2.932

3.207

-276

Er is in 2024 op een aantal onderdelen niet gewerkt binnen de begroting. Het grootste verschil wordt veroorzaakt door de hogere huisvestingslasten en hogere lasten bij onderhoud gebouwen. Dit komt bij de huisvestingslasten voort uit een correctie in verband met het BTW compensatie fonds (BCF). Uit de BTW controle is gebleken dat onterecht BTW is gecompenseerd. De BTW wordt voortaan kostprijsverhogend geboekt en heeft dus een structureel karakter structureel (€ 115.000).. Daarnaast een teruggaaf van de elektriciteits- en gaskosten over heel 2022 t/m april 2023 op basis van de eindnota 2022 op basis van dienstverleningsovereenkomst.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2025 15:46:35 met de export van 06/12/2025 15:35:36