Volksgezondheid en duurzaamheid

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

7.1 Verbeteren van de volksgezondheid in Zevenaar

7.1.1 Wij optimaliseren de aanwezigheid van AED's in wijken en dorpen

2022-2025

Er zijn in de afgelopen periode al de nodige AED’s geplaatst in wijken en dorpen. We beoordelen in de komende periode of er nog aanvulling gewenst is en hoe we het beheer borgen. We onderzoeken een subsidieregeling, met name voor opleidingen. Crowdfunding en andere vormen van financiering willen we aanmoedigen.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In 2024 is besloten de subsidieregeling Sport, Cultuur en Welzijn 2024 aan te passen. Er is een waarderingssubsidie toegekend aan Stichting Liemers Hartveilig voor het creëren van een dekkend AED-netwerk in wijk Zevenaar (m.u.v. Groot Holthuizen). De subsidieregeling voor de overige wijken blijft ongewijzigd. Ook heeft de gemeente een opdracht verstrekt aan stichting Liemers Hartveilig om namens de gemeente een AED-vlekkenplan te beheren, dit voor alle wijken in Zevenaar. Dit vlekkenplan is begin 2025 opgesteld. Eventuele blinde vlekken kunnen in het resterende deel van 2025 nog worden voorzien van AED's. Omdat de vlekkenkaart in 2024 niet bekend was, is het incidentele budget niet volledig gebruikt. Afhankelijk van de uitkomsten van het rapport kan in de eerste voortgangsrapportage 2025 voorgesteld worden het budget van 2024 alsnog aan te spreken om het netwerk (meer) dekkend te maken.

7.1.2 Wij werken aan verbetering van aanrijdtijden van ambulancezorg

2022-2025

Met de VGGM blijven we in overleg om de aanrijdtijden van ambulance spoedritten te verbeteren in een aantal kernen. Daarbij houden we rekening met ontwikkelingen in de ambulancezorg, infrastructurele werken en positionering van de ambulanceposten in de regio.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Wij staan continu met de VGGM in verbinding over optimalisatie van de hulp-/dienstverlening. Aanrijdtijden zijn daarin onderwerp van gesprek, evenals infrastructurele werken en positionering van de ambulanceposten in de regio. De ontwikkelingen met betrekking tot woningbouw zijn daar ook mee verbonden. De raad(scommissie) is geïnformeerd over de aanrijdtijden en de context daaromheen.

7.1.3 Wij versterken de ondersteuning van (aanstaande) ouders en bieden van passende hulp aan kwetsbare (aanstaande) ouders

2023-2025

Ook al in de fase voor de geboorte van een kind ondersteunen we kwetsbare (aanstaande) ouders. Hierbij sluiten we sinds 2020 aan bij het landelijke project Kansrijke Start voor alle kinderen. Binnen dit kader bieden we de doelgroep laagdrempelige ondersteuning thuis met initiatieven als Voorzorg en Nazorg voor kwetsbare (aanstaande) ouders en Sterk Ouderschap voor ouders die vragen om een steuntje in de rug. We willen dit aanbod uitbreiden met o.a. groepsbijeenkomsten voor aanstaande jonge ouders. Dit is wat de doelgroep zelf als wens heeft aangegeven. De inzet kan een preventieve werking hebben op de lange termijn.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In 2024 zijn wekelijkse inloopbijeenkomsten voor aanstaande ouders en jonge ouders gestart in Zevenaar. Verder hebben we een ontmoeting Kansrijke Start voor betrokken organisaties in Zevenaar georganiseerd. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat kwetsbare zwangere vrouwen beter in beeld zijn en organisaties meer kennis hebben van de sociale kaart. Zo kunnen organisaties ouders sneller in contact brengen met passende hulp. Dit is een onderdeel binnen de uitwerking van de Brede SPUK GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord). Ook heeft de GGD binnen het project intensieve ondersteuning geboden bij kwetsbare jonge ouders thuis. Alle initiatieven zijn onderdeel van het Plan Kansrijke Start in Zevenaar.

7.1.4 Wij zetten ons in voor behoud van de ziekenhuiszorg in ziekenhuis Rijnstate Zevenaar

2022-2025

Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar blijft behouden voor Zevenaar en omgeving. Met handhaving van het huidige aanbod van zorg onderzoeken we mogelijkheden voor toevoeging van versterkende (specialistische) functies voor gezondheidszorg op deze locatie, bijvoorbeeld geriatrische voorzieningen.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Geen bijzonderheden.

7.2 Inzetten voor uitsluitend gebruik van duurzame vormen van energie

7.2.1 Wij stimuleren maatschappelijke discussie, bewustwording en voorlichting over de energietransitie

2023-2026

Samen met onze inwoners en bedrijven staan we voor de opgave energietransitie. Dat willen we bereiken door ons in te zetten op het besparen van het energieverbruik en op een overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie. Wij geven ruimte aan initiatieven uit de samenleving, die een bijdrage leveren aan de energietransitie. We willen in dialoog met inwoners en andere betrokkenen samen een koers uit stippelen hoe Zevenaar in 2050 CO2 neutraal is. Samen met onze inwoners gaan we op zoek naar de beste alternatieve energiebronnen voor Zevenaar en op welke locaties deze het best gerealiseerd kunnen worden. Via het energieloket, energiecoaches en campagnes als Kids groen en duurzaam, energiebesparing woningvoorraad en door middel van informatievoorziening aan bedrijven (samen met de ODRA) zorgen we voor de nodige bewustwording en gedragsverandering.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Dialoog met de samenleving
In 2024 zijn in het kader van de 'Dialoog met de Samenleving' de straatgesprekken uitgevoerd en zijn een drietal dorpen/wijken geselecteerd om met de inwoners te komen tot een dorpsagenda. Medio 2025 zullen de eerste resultaten gereed zijn.

Aanpak Energiecoaches
Sinds 1 juli 2024 werken wij samen met Liemers Kunstwerk! voor de Aanpak Energiecoaches. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is dat Liemers Kunstwerk! fysieke ondersteuningsloketten inricht in de vier bibliotheken van de gemeente Zevenaar. Inwoners die niet digitaal vaardig zijn, kunnen hier terecht bij een energiecoach. Zij krijgen hulp bij het verkrijgen van online beschikbare informatie of bij het invullen van de digitale Huisscan op het energieloket van de gemeente Zevenaar.

Campagne ZeveNaarMorgen
De gemeente Zevenaar gebruikt de campagne ZeveNaarMorgen om inwoners duidelijk en eenduidig te informeren over bijvoorbeeld acties en regelingen in de overgang naar een duurzame samenleving. Daarnaast motiveert en activeert de campagne inwoners om duurzame maatregelen te nemen, zoals het verduurzamen van hun woning of het aanpassen van hun gedrag.

7.2.2 Wij verduurzamen onze eigen organisatie en vastgoed

2025-2026

De CO2-Prestatieladder zetten we in om als organisatie op de onderdelen energie inkoop, mobiliteit en eigen vastgoed (gemeentehuis, Turmac Cultuurfabriek en de gemeentewerf) 100% CO2-neutraal zijn.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Na de goedkeuring van het Klimaatplan 'Op weg naar een klimaatneutrale organisatie' in november 2023 door het college van B&W, is in juli begonnen met het opstellen van het uitvoeringsprogramma Klimaatneutrale Organisatie. Ook worden een klimaatmonitor en een duurzaamheidsrapportage ontwikkeld. In het uitvoeringsprogramma werken wij de doelstellingen uit op het gebied van CO2- en energiereductie en circulariteit. Het doel is om handelingsperspectief te bieden aan de organisatie: welke acties en maatregelen zijn nodig om de doelstellingen te halen? Volgens de oorspronkelijke planning zou het uitvoeringsprogramma eind 2024 klaar zijn, maar door de complexiteit van de taak en een gebrek aan capaciteit, is de oplevering uitgesteld naar de eerste helft van 2025.

7.2.3 Wij werken in de regio samen aan de regionale energiestrategie

2023-e.v.

Via de Groene Metropoolregio dragen wij bij aan de totstandkoming van een Regionale Energie Strategie (RES). Het RES moet de energietransitie, het overschakelen van fossiele energie naar duurzame energie, mogelijk maken.
Dit gebeurt bijvoorbeeld via zonnevelden, windturbines of warmte uit de bodem. De gezamenlijke ambitie en de zoekgebieden voor duurzame opwek zijn in het RES 1.0 besluit vastgelegd. Verder is de basis gelegd voor de Regionale Structuur Warmte.
Naast duurzaamheid is ook het ruimtelijk aspect van belang. De regio werkt onder andere via een plan Milieueffectrapportage (MER) aan de onderbouwing van de keuzes, die in de RES 2.0 moeten worden gemaakt.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In het Uitvoeringsplan Regionale Energiestrategie (RES) Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen was de ontwikkeling van RES 2.0 als opvolging van RES 1.0 het uitgangspunt. In het Uitvoeringsplan staat aangegeven hoe de afspraken uit RES 1.0 uitwerking krijgen. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren veel veranderd en hebben we te maken met ontwikkelingen onder meer op het gebied van netcongestie en de Transitievisie Warmte.   
Omdat de kaders van de RES 1.0 in de verrijkte versie gelijk blijven, vindt er nu geen herijking plaats in de zin van de Omgevingsverordening van de provincie en is de RES ook geen programma onder de Omgevingswet. De gemaakte afspraken en het bod van 1,62 TWh duurzame elektriciteit opwek binnen de regio blijven onveranderd. Wel zijn de RES afspraken nader uitgewerkt, meer in samenhang bekeken en geoperationaliseerd. De RES 2024 wordt meer vanuit het energiesysteem benaderd, ofwel de combinatie van systemen waarmee we in onze energiebehoefte voorzien (gas, elektriciteit en warmte) met als pijlers duurzame opwek en warmte.
Na vaststellen van deze verrijkte RES door alle partners wordt binnen de Groene Metropoolregio gestart met de RES 2.0 (de ‘herijkte’ RES) waarin de aanvullende zoekgebieden voor zon en wind worden verankerd. Deze zoekgebieden zijn dan ook verankerd in de Omgevingsvisie Zevenaar; besluitvorming RES 2.0 volgt medio 2025.

7.2.4 Wij zetten in op energiebesparing

2023-2026

De energierekening wordt voor iedereen hoger, de noodzaak en urgentie van de energie- en warmtetransitie is en wordt belangrijker. Daarom moet iedereen mee kunnen doen. We maken slim gebruik van landelijke regelingen en subsidietrajecten. Kennis en kunde worden zoveel mogelijk gedeeld via bestaande platforms/kanalen (zoals het energieloket en energiecoaches). Deelname aan landelijke subsidieregelingen biedt de mogelijkheid van subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen. Die deelname zetten wij voort. Ook onze eigen subsidieregeling voor toekomstbestendig wonen blijven we inzetten voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Lokale Isolatieaanpak
In het kader van het Nationaal Isolatie Programma van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het college van B&W op 27 februari 2024 het Isolatieprogramma Zevenaar goedgekeurd. Op 10 december 2024 heeft het college ook de Lokale Isolatieaanpak en bijbehorende subsidieregeling vastgesteld. In december 2024 is, na een Europese aanbesteding, een uitvoeringsorganisatie gecontracteerd voor de uitvoering van de Lokale Isolatieaanpak, en is de implementatie van de aanpak gestart.

Soortenmanagementplan (SMP)
In 2024 is gestart met het opstellen van een Europese aanbesteding voor het contracteren van een ecologisch bureau dat gebiedsgericht onderzoek dient uit te voeren naar beschermde soorten en daaropvolgend een soortenmanagementplan dient op te stellen. Volgens de huidige planning start de implementatie in het tweede kwartaal 2025.

Aanpak Energiearmoede
In het kader van de Nationale Aanpak Energiearmoede heeft gemeente Zevenaar de Aanpak Energiefixers georganiseerd. Hierbij helpen fixers huishoudens uit de kwetsbare doelgroep met energiebesparende maatregelen om hun energierekening te verlagen. Tot en met december 2024 hebben 666 huishoudens hulp gekregen bij het verlagen van hun energiekosten.

7.2.5 Wij verruimen de laadinfrastructuur voor elektrische auto's

2022-2026

Via een laadvisie willen we aangeven hoe Zevenaar een bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van een landelijk dekkend netwerk laadpalen. Wij sluiten daarbij aan op de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), opgesteld door provincie, gemeenten, marktpartijen en netbeheerders. Wij werken daarvoor samen in de Samenwerkingsregio Oost.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum dat zich richt op slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen, beschikt over actuele cijfers en groeiscenario’s met betrekking tot de realisatie van (openbare) laadinfrastructuur. De gegevens van ElaadNL bevestigen dit beeld: in december 2024 zijn er 291 (semi-)publieke laadpunten gerealiseerd (één laadpaal bevat twee laadpunten). De relatieve afwijking tussen de gerealiseerde aantallen (semi-)publieke laadpunten en de prognose (middenscenario) in 2024 bedraagt -7,4%. Daarentegen waren er in december 2024 23 snellaadpunten gerealiseerd in de gemeente Zevenaar. De relatieve afwijking tussen de gerealiseerde aantallen snellaadpunten en de prognose (middenscenario) in 2024 bedraagt +13,6%. Deze gegevens tonen, in combinatie met de nog te realiseren proactieve laadpalen en het aantal resterende goedgekeurde posities voor laadpalen, aan dat de opgave voor publieke laadinfrastructuur volgens plan verloopt.

7.3 Werken aan een aardgasvrij Zevenaar in 2050

7.3.1 Wij voeren de plannen van de Warmtevisie uit

2023-2026

Het Nationaal Klimaatakkoord heeft de regie van de warmtetransitie bij de gemeenten neergelegd, om te komen tot alternatieven voor aardgas als warmtebron. In Zevenaar moeten ongeveer 20.000 woningen aardgas vrij worden, waarbij betaalbaarheid en betrouwbaarheid belangrijke uitgangspunten zijn. Dit hebben we vastgelegd in de Warmtetransitievisie (vastgesteld 2019).

De planning om het proces in de wijken en dorpen van Zevenaar te starten om aardgas vrij te worden is vanwege financiële afwegingen bij de kadernota 2020-2023 getemporiseerd. Er is afgesproken dat vanaf 2023 de verdere uitrol versneld opgepakt gaat worden. De planning wordt daarvoor geactualiseerd. In 2023 starten we de uitvoering van de warmtevisie. Daarin staat de aanpak van het energiezuiniger en aardgasvrij maken van de woningen in de gemeente Zevenaar. Per kern dorp, wijk of en buurt wordt bekeken welke de meest logische alternatieven voor aardgas zouden kunnen zijn en wanneer. Er wordt een termijn van 2 jaar ingepland voor overleg en planvorming met de bewoners.

In Angerlo is al een pilot voor de warmtetransitie opgestart. Het opgestelde plan, vastgesteld door de gemeenteraad op 29 september 2021, vormt de basis voor een uitvoeringsplan. Voor het opstellen daarvan wordt gewerkt door alle betrokken partijen (bewoners, woningcorporatie, netbeheerder en gemeente) samen in de Programma Organisatie Angerlo. De ervaringen en uitkomsten van deze pilot zijn waarschijnlijk goed bruikbaar voor de uitrol over rest van de gemeente.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Niet volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Warmtevisie
Om invulling te geven aan de warmtetransitie hebben gemeenten een paar jaar geleden al een Transitievisie warmte opgesteld waarin een tijdpad is vastgelegd waarop wijken van het aardgas gaan. Nu heeft het Rijk ter ondersteuning van de gemeenten bij de invulling van de regierol een aantal wettelijke instrumenten opgesteld, waaronder de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Deze wet geeft gemeenten de bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie.
De Wgiw geeft ook aan dat de transitievisie warmte uiterlijk in 2026 moet worden getransformeerd naar een verplicht Warmteprogramma onder de Omgevingswet. Hierin wordt onder andere per dorp/wijk aangegeven wat het beste alternatief voor aardgas is. Hiervoor is een eerste verkenning uitgevoerd. Vanaf dan moet het warmteprogramma iedere 5 jaar worden geactualiseerd. In de tweede helft van 2024 is begonnen met het opstellen van het Warmteprogramma.

Uitvoeringsplan Angerlo
In 2024 is het Wijkuitvoeringsplan afgerond, waarin de mogelijkheden voor het aardgasvrij maken van Angerlo zijn beschreven. Het plan toont aan dat het realiseren van een collectieve oplossing, zoals een warmtenet, vooral financieel een grote uitdaging is. Daarom is besloten de vervolgfase, inclusief het aanstellen van een projectleider en kwartiermaker, uit te stellen. Begin 2025 wordt het uitvoeringsplan voorgelegd aan het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) voor een doorrekening. De uitkomst bepaalt of de vervolgfase doorgaat.

7.3.2 Wij zetten in op een warmtenet en het gebruik van restwarmte

2023-2026

Met de woningbouwcorporaties en de provincie onderzoekt de gemeente de mogelijkheden van een warmtenet voor de stad Zevenaar. Daarvoor is in 2020 een plan opgesteld. De onderzoeksresultaten geven aanleiding over te gaan tot een intentieovereenkomst (einde 2022) en vervolgens toe te werken naar een samenwerkingsovereenkomst (2023) met als doel de aanleg van een warmtenet.
Verder vindt een onderzoek plaatst naar de mogelijkheden van het door trekken van dit warmtenet naar Didam (gemeente Montferland).

Op het Gelders Eiland is een businesscase in ontwikkeling voor het gebruik van de restwarmte van de steenfabriek in Spijk. De provincie, de gemeente en andere partijen dragen ook bij in de kosten van dit onderzoek.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Rol- en positie gemeente
Het college heeft samen met de raad verkend wat de mogelijkheden en de wensen zijn voor een eventuele invulling van het publieke aandeel bij warmtenetten door de gemeente. De uitkomsten hiervan zullen betrokken worden bij de lopende warmtenet projecten en bij het opstellen van het Warmteprogramma.

Warmtenet stad Zevenaar  
Door landelijke uitspraken over de governace van warmtenetten (o.a. omvang publiek aandeel) hebben private partijen de lopende plannen onhold gezet. Medio 2024 heeft Zevenaar met een bestuurlijk overleg de impasse doorbroken en zijn we weer met de betrokken partijen de mogelijkheden verder aan het onderzoeken.

Warmtenet Spijk  
Samen met woonstichting Vryleve, de steenfabriek Vandersanden, het Gelders Warmte en Infra Bedrijf (GWIB) en de gemeente Zevenaar is een projectgroep gevormd die de mogelijkheden voor een warmtenet dat gebruikmaakt van restwarmte van de steenfabriek voor de woningen in Spijk heeft verkend. Dit vooronderzoek geeft aan dat er mogelijkheden zijn. Daarom willen de betrokken partijen in 2025 de kans rijkheid van dit restwarmtenet verder onderzoeken en spreken de intentie uit om een samenwerking aan te gaan gericht op dit verdere onderzoek. Dit besluit betekent niet dat het warmtenet per definitie gerealiseerd wordt.

7.4 Werken aan een volledig circulaire economie in 2050

7.4.1 Wij zetten ons in voor het keurmerk Fairtrade gemeente

2023-2026

Met de werkgroep Fairtrade gemeente Zevenaar zetten we ons in om het keurmerk Fairtrade gemeente te verwerven. De voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond. Naar verwachting kan het keurmerk nog in 2022 worden aangevraagd en vindt toekenning plaats in 2023. Dat is een eerste stap naar verantwoord inkopen tegen een eerlijke prijs.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Niet volgens plan

Niet volgens plan

In 2024 was de werkgroep weer actief tijdens de jaarlijkse avondvierdaagse, dit keer in Zevenaar. Daar werden Fairtrade bananen uitgedeeld aan de wandelaars. Ook was de werkgroep meerdere keren aanwezig op de weekmarkt in Zevenaar, waar bezoekers een Fairtrade kop koffie konden drinken. Daarnaast is de werkgroep een samenwerking aangegaan met Stichting Activiteitencommissie Zevenaar onder pijler 7 'Aardig voor de aarde' van de 7-Aardigheden. In 2024 sloten ook nieuwe ondernemers en instellingen zich aan bij de campagne. Het totaal aantal deelnemers is nu 45.

In 2024 heeft de werkgroep Fairtrade Gemeente een verdiepingsplan opgesteld. Dit plan bevat acties en maatregelen om Fairtrade beter onder de aandacht te brengen van inwoners, bedrijven en instellingen. Een probleem waar de werkgroep tegenaan loopt, is de lage bezetting van vrijwilligers. Op dit moment heeft de werkgroep nog maar twee actieve vrijwilligers, die zich enkele uren per week inzetten voor de campagne. Helaas blijkt dat twee vrijwilligers niet genoeg zijn om de benodigde acties en maatregelen uit te voeren en de titel Fairtrade Gemeente te behouden. Pogingen om nieuwe vrijwilligers aan te trekken hebben tot nu toe weinig resultaat opgeleverd.

Voorstel raad

Kennisnemen van de stand van zaken.

7.4.2 Wij werken aan de opgave circulaire economie, ook via de Groene Metropoolregio

2023-2025

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Het vormt een gesloten kringloop, waarin producten en grondstoffen hun waarde behouden. Zevenaar heeft als doelstelling in 2030 50% en 2050 100% circulair te zijn. Via een routekaart circulaire economie zetten we routes uit om dat doel te bereiken.
Regionale samenwerking is belangrijk om doelstellingen te behalen die wij niet op lokale schaal kunnen bereiken. Wij nemen deel aan de opgave circulaire regio van de Groene Metropoolregio 2023-2025. Via deze regionale samenwerking bevorderen we circulaire opdrachtgeverschap en inkoop in de grond-, weg en waterbouw.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Niet volgens plan

Circulaire routekaart
In juli 2024 is begonnen met het opstellen van het uitvoeringsprogramma Klimaatneutrale Organisatie. In dit programma wordt de Circulaire Routekaart ontwikkeld, met als doel de organisatie handvatten te bieden voor verduurzaming. Volgens de oorspronkelijke planning zou het uitvoeringsprogramma in december 2024 klaar zijn. Door de complexiteit van de taak en een gebrek aan capaciteit loopt de planning uit, en wordt het programma nu in de eerste helft van 2025 afgerond.

Regionale samenwerking
In 2023 is gemeente Zevenaar aangesloten bij de regionale Woondeal 2.0 regio Arnhem-Nijmegen en het programma ‘Conceptueel en Circulair Bouwen’. Daarna is begonnen met het opstellen van een regionaal plan van aanpak om de doelstellingen concreet te maken. Het streven was om dit plan eind 2024 af te ronden. Door onverwachte vertragingen neemt het ontwikkelen van het plan meer tijd in beslag, en wordt nu verwacht dat het eind 2025 klaar is.

7.4.3 Wij vernieuwen het afvalbeleid

2024-2025

Het plaatsen van ondergrondse containers voor restafval bij hoogbouw is het laatste grote onderdeel van de harmonisatie van het afvalbeleid. Ook het nieuwe aanbiedstation op 7Poort nadert zijn voltooiing. In 2023 kunnen we de effecten van deze ontwikkelingen op het afvalaanbod en de afvalscheiding in kaart brengen. Mede op basis daarvan moet de gemeente brengen we in beeld hoe we verder willen met het afvalbeleid in de toekomst, welke doelen wij nastreven en welke middelen hiervoor nodig zijn. Hierna volgt actualisatie van het afvalstoffenbeleid. Wij moeten daarnaast bepalen hoe wij in overleg met de gemeente Montferland gevolg willen geven aan het onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de Reinigingsdienst De Liemers (RDL).

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In januari 2024 is een notitie behandeld in de raad om het ambitieniveau vast te stellen. In de vergadering van juni 2024 heeft de raad een Plan van Aanpak vastgesteld voor de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal. Er zijn tijdelijke rolcontainers voor luiers- en incontinentiemateriaal geplaatst eind 2024. Er loopt op dit moment een aanbesteding voor het plaatsen van ondergrondse containers voor luiers- en incontinentiemateriaal. Eind 2025 worden de maatregelen geëvalueerd. Na de evaluatie van de maatregelen stellen wij eventueel aanvullende maatregelen voor in een beperkt afvalstoffenplan conform het besluit van de raad van 26 juni 2024.

7.5 Voorbereiden op klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor wateroverlast, hitte, verdroging en overstroming

7.5.1 Wij nemen maatregelen ter voorkoming van wateroverlast en droogte

2023-2026

Het klimaat verandert en daar moeten wij op inspelen. Wij hebben samen met de gemeenten Westervoort, Duiven en het Waterschap Rijn en IJssel het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie in de Liemers vastgesteld. Hierin is het beperken en voorkomen van wateroverlast en droogte ten gevolge van klimaatverandering geregeld. Het beperken en voorkomen van hittestress is hierin nog niet geregeld.

In het uitvoeringsplan is gekozen voor het scenario, waarin is gezocht naar zoveel mogelijk samenloop met andere ingrepen en aanpakken binnen gemeente Zevenaar. Maatregelen die worden getroffen in het kader van klimaatadaptatie dragen vaak ook bij aan andere doelen. De kosten van de klimaatmaatregelen worden gedekt uit het watertakenplan.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Zoals in het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie beschreven worden klimaatmaatregelen aangelegd wanneer er zich kansen voordoen op termijn, met andere woorden 'meekoppelen waar het kan'.
Ten behoeve van het beperken en voorkomen van wateroverlast en droogte als gevolg van klimaatverandering worden in lopende projecten (revitalisering Angerlo, herinrichting Raadhuisplein) maatregelen gerealiseerd. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen voor toekomstige projecten (Kop van Tolkamer, wijk Bloemenkamp, Schrijvershoek, Lobith, diverse inbreidingsprojecten, etc.).

Afgeronde taken:
- het maken van een afkoppelkansenkaart (in kaart brengen van potentieel geschikte locaties voor het infiltreren van hemelwater).
- het opstellen van een handboek voor de inrichting van een klimaatadaptieve openbare ruimte;
- een plan voor het stimuleren van het afkoppelen/infiltreren van hemelwater door particulieren op eigen erf;
- een subsidieregeling voor het stimuleren van klimaatadaptieve maatregelen op particulier terrein is door het college en de raad. Deze gaat 1 maart van start;
- het opstellen van een klimaattoets om natuurinclusief en klimaatbestendig ontwerpen de norm te maken;
- het concreet maken en meenemen van klimaatadaptatie in prestatieafspraken.

Daarnaast lopen in Liemers verband de volgende projecten:
- een onderzoek opstellen naar het gemeentelijk vastgoed klimaatadaptief inrichten;
- het opstellen van een actieplan klimaatadaptieve schoolpleinen;

7.6 Verbeteren van de luchtkwaliteit

7.6.1 Wij onderzoeken de mogelijkheden van verbeteren van de luchtkwaliteit

2023-2024

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor een gezonder en langer leven, met meer kwaliteit. Inzetten op het verbeteren van de luchtkwaliteit is daarom essentieel. We onderzoeken mogelijkheden voor subsidie of cofinanciering voor projecten die hiertoe bijdragen.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Gerealiseerd

Op 19 maart 2024 heeft het college besloten om toe te treden tot het Schone Lucht Akkoord (SLA). Vanwege de beschikbare capaciteit (een voorwaarde van het SLA) is het SLA in het vierde kwartaal 2024 ondertekend. De raad is door middel van een RIB geïnformeerd (20 maart 2024 met nummer 2024-415).

Voorstel raad

Wij stellen voor om dit resultaat af te sluiten.

Verbonden partijen

Bedragen x € 1.000

Naam

Openbaar belang en doel

Bijdrage
2024

Gemeenschappelijke regeling

Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA)

Uitvoering van meerdere taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving voor gemeenten uit de regio Arnhem. Ook is ODRA voor de deelnemende gemeenten het aanspreekpunt voor milieuvraagstukken.

890

Reinigingsdienst de Liemers (RDL)

RDL zorgt voor de uitvoering van een groot deel van de afvalinzameling en -verwerking, een basistaak van de gemeente.

2.499

Verplichte beleidsindicatoren (BBV)

Beleidsindicatoren

Naam

Jaar meting

Gelderland

Zevenaar

Begroting 2024

Realisatie
2024

Verschil

Omvang huishoudelijke restafval (kg/inwoner)

2023

94,00

92,00

91,00

88,00

3,00

Het aantal kilo's huishoudelijk fijn restafval per inwoner over 2024 is 88 kg. Dit is op dezelfde manier berekend als voorgaande jaren, zonder de hoeveelheid grof restafval.

Percentage bekende hernieuwbare elektriciteit (%)

2022

29,00

31,50

Hernieuwbare elektriciteit is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2025 15:46:35 met de export van 06/12/2025 15:35:36